İletişim: +90 (212) 876 78 78
İSİFED Üyesidir.
Bizi takip edin:

İSİFED - İstanbul Sanayicileri ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu
  • Anasayfa
  • İSİFED - İstanbul Sanayicileri ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu

Faaliyetlerimiz

SÜPER ENERJİ VE FOKUS İLE ÜYELERİMİZE ZİYARET YAPILDI

  • 0000-00-00

SÜPER ENERJİ VE FOKUS İLE ÜYELERİMİZE ZİYARET YAPILDI.

Devamı..


Dezavantajlı Gruplar için istihdam konulu toplantı gerçekleştirildi

  • 0000-00-00

Beylikdüzü Rotary Klübü ile ortak projemiz olan “Dezavantajlı Gruplar için istihdam” konulu toplantı gerçekleştirildi.

Devamı..


Türkonfed başkanlar zirvesine Sn. Başkan Mehmet SANDAL katılım sağlamıştır

  • 0000-00-00

Türkonfed başkanlar zirvesine Sn. Başkan Mehmet SANDAL katılım sağlamıştır.

Devamı..


Yeni arayışlar derneği canlı yayın

  • 0000-00-00

 Yeni arayışlar derneğinin düzenlediği ekonomi programına tv canlı yayına konuşmacı olarak başkan katılım sağladı.

Devamı..


İSİFED’İN YILBAŞI EĞLENCESİNDE SANAYİCİLER STRES ATTI

  • 0000-00-00

İSİFED üyeleri yeni yılı 16 Ocak cumartesi akşamı Büyükçekmece Mimarsinan’daki Kalikratya Balık Restaurant’ta düzenlenen yemekli toplantı ile kutladı. İSİFED ve İSİFED’e bağlı derneklerin üyelerinin katıldığı yemeğe, eşleriyle beraber gelen konuklar İSİFED Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sandal tarafından kapıda karşılandılar.

 Çok sayıda sanayici ve iş dünyası temsilcisini bir araya getiren yemekli yılbaşı eğlencesi keyifli anlara sahne oldu. Yemekte kısa bir konuşma yapan İSİFED Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sandal, iş dünyasının zor ve stresli bir yılı geride bıraktığını ifade ederken; tüm konuklara sağlıklı, mutlu ve güzel bir yıl geçirmeleri temennisinde bulundu.

 İSİFED ve İSİFED’e bağlı derneklerin üyeleri yeni yıl eğlencesinde Türk ve Yunan mutfaklarının lezzetli menülerini tadarken, Yunan müzikleri ile de biraz olsun stres atıp, doyasıya eğlendiler. 

Devamı..


Türkonfed'in Tanıtım Toplantısına katılım sağlandı.

  • 0000-00-00

Türkonfed “Yeni Anayasa’ya Doğru: Kurumsal Reform ve Demokrasi Kültürünün Gelişimi” Raporu Tanıtım Toplantısına katılım sağlandı.

Devamı..


BEYSİAD ÜYELERİNİ ARGE VE İNNOVASYON PROJE DESTEKLERİ KONUSUNDA BİLGİLENDİRDİ

  • 0000-00-00

BEYSİAD tarafından 15 Aralık 2015 tarihinde, İkitelli Organize Sanayi Bölgesi Başkanlığı’nda düzenlenen konferansta, Viento Danışmanlık Genel Müdürü E. Erkut Uca, ararında İSİFED ve BEYSİAD yönetim kurulu üyelerinin de bulunduğu sanayi ve iş dünyası temsilcilerine KOSGEB ve TÜBİTAK’tan Ar-Ge projelerine destek alabilmenin yollarını anlattı.

 Öncelikle Ar-Ge, inovasyon ve yenilik tanımını yapan Uca; projelerin hangi mantıkla yapılması, hangi kriterleri taşıması gerektiğini açıkladı. Uca; şimdiye kadar yapılmış örnek projelere de yer verdiği konuşmasının aşağıdaki ana başlıklar üzerinde bilgiler aktardı:

 

• Ar-Ge, inovasyon ve yenilik tanımlarının, Ar-Ge projesi mantığında açıklanması ve sınırları. Şimdiye kadar yapılmış çalışmalardan örnekler.

• KOSGEB’in Ar-Ge projesi destekleri ve bu desteklerden faydalanmanın yolları. Firmaların destek başvurularında yaşadığı sorunlar ve bu sorunların çözümü için yapılması gerekenler. 

• TÜBİTAK’ın Ar-Ge projesi destekleri ve bu desteklerden faydalanmanın yolları. Firmaların destek başvurularında yaşadığı sorunlar ve bu sorunların çözümü için yapılması gerekenler.

• KOSGEB’in “Endüstriyel Uygulama” projesi destekleri. Bu desteklerden yararlanmak için izlenmesi gereken yol haritası. Endüstriyel uygulama projelerinden faydalanmak için başvuru yapan firmaların yaşadığı sorunlar ve bu sorunların çözüm yolları.

• Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından “Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programı” kapsamında verilen doğrudan hibe, kredi faiz ve işletme gideri desteği. Bu desteğin verildiği sektörler, destek alınması için gereken kriterler.

• Desteklerin firmalara sağladığı olanaklar ve yeni yatırım olanaklarının detaylandırılması.

 Yukarıdaki konu başlıkları üzerine oldukça bilgilendirici bir sunum yapan Viento Danışmanlık Genel Müdürü E. Erkut Uca, katılımcıların konuyla ilgili sorularını da yanıtladı.

Devamı..


Deik Boğaziçi zirvesi katılım sağlandı

  • 0000-00-00

Deik Boğaziçi zirvesi katılım sağlandı

 

Devamı..


Yeni Arayışlar Girişimi Platformu

  • 0000-00-00

Yeni Arayışlar Girişimi Platformu’nun düzenlediği    “İstanbul 3. Bölge Belediye Başkanları ile Yeni yaşam biçimi, kentler ve dönüşüm” toplantısına Sn. Mehmet SANDAL panelist olarak katılım sağladı.

Devamı..


İSİFED VE BEYSİAD ÜYELERİ EKONOMİK GELİŞMELER VE BEKLENTİLER KONUSUNDA BİLGİLENDİRİLDİ

  • 0000-00-00

İSİFED tarafından düzenlenen, küresel ve yerel ekonomik gelişmelerin ele alındığı bilgilendirme toplantısı 02 Aralık 2015 tarihinde Beylikdüzü Livello Otel’de gerçekleşti.  2015 yılının ekonomik görünümünün ve 2016 yılına ilişkin ekonomik beklentilerin değerlendirildiği toplantıda İstanbul Üniversitesi iktisat Fakültesi İngilizce İktisat Bölümü öğretim üyelerinden Yard. Doç. Dr. R. Can Akkay bir sunum gerçekleştirdi.

 Dünya ekonomisinin 2008 küresel krizinden sonra tam anlamıyla toparlanamadığı tespitinde bulunan Akkay, önümüzdeki dönemde özellikle gelişmekte olan ve yükselen piyasa ekonomilerinin kırılganlıklarının artacağına dikkat çekti.

 “FED’in faiz artırımı gelişmekte olan ülkeleri olumsuz etkiler”

 ABD’nin yürüttüğü niceliksel gevşeme (QE) politikasının sonuçlarının olumlu anlamda ortaya çıktığını belirten Yard. Doç. Dr. R. Can Akkay, FED’in faiz artırımına devam etmesi halinde ortaya çıkabilecek sorunları da değinirken, “özellikle dış ticaret açığı büyük olan ve dolayısıyla dış finansamana ihtiyaç duyan gelişmekte olan ülkeler açısından, böyle bir faiz artışının sermaye akımlardan mahrum kalma anlamına gelebilir” tespitinde bulundu.

 Gelişmekte olan bazı piyasa ekonomileri açısından temel ihracat kalemi olan emtiaların fiyatlarında ortaya çıkan düşüşün diğer önemli bir risk olduğu vurgulayan Akkay; küresel ekonomideki temel riskleri ise FED’in faiz artışı, emtia fiyatlarındaki düşüş ve gelişmekte olan ülke ekonomilerinde ortaya çıkan kırılganlıklar olarak özetledi.

 Yard. Doç. Dr. R. Can Akkay, başlıca makro ekonomik göstergeler çerçevesinde Türkiye ekonomisi ve 2015 yılını da değerlendirdi. Türkiye’nin 2011’in ikinci çeyreğinden beri büyüme potansiyelin altında seyrettiği; 2014’de %2,9 olan büyümenin 2015 yılı için de %3 civarında gerçekleşeceğini belirten Akkay; “2014 ve 2015 yılında büyümenin temel belirleyicisi iç talep olurken, dış talebin (ihracatın) bu anlamdaki katkısı azaldı” diye konuştu.

 “Sanayi üretimi büyüme rakamları ile uyumlu”

 Sanayi üretim endeksinde aylık ve yıllık değişim oranlarının tahmin edilen büyüme rakamlarıyla uyumlu olduğunu belirten Akkay, kapasite kullanım oranının %75 civarında olduğunu ve 2011’den beri yatay seyrini koruduğu grafikler ile gösterdi. Akkay, özel sektörün geleceği ile ilgili beklentileri yansıtan satın alma yöneticileri endeksinin (PMI)) 50’nin altında seyrediyor olmasına ve tüketicilerin ekonomi ile beklentilerini ifade eden tüketici güven endeksinin yönünün aşağı doğru olmasına da dikkat çekti.

 Türkiye ekonomisinin en önemli avantajının kamu maliyesinin düzgün işlemesi olduğu ifade eden Akkay, genel devlet borç stokunun GSYH’ya oranının 2015 için tahmini %34 olacağını belirtti.

 “Dış borcun büyük bölümü özel sektöre ait”

 Türkiye’de dış borcun içinde büyük payın özel sektöre ait olduğu tespitinde bulunan Akkay; “2015 ikinci çeyrek itibariyle toplam 405,2 milyar dolarlık dış borcun  kabaca %30’u kamu sektörüne, %70’i ise özel sektöre aittir. Yurt içi yerleşiklerin yabancı para mevduatlarının artıyor olması da para ikamesi eğiliminin arttığını gösteren bir olgudur.  Türkiye’nin finansal yatırımcılar açısından riskini gösteren CDS priminin 2013’de dip yaptığı 112 puandan, 259 puana ulaşmış olmasın da Türkiye açısından risk algısının arttığına yönelik bir göstergedir” diye konuştu.

 “İhracatın ithalatı karşılama oranı %66”

 Reel efektif döviz kurunun 100 puanın altında olmasına rağmen, hem ihracatın hem de ithalatın azalma eğiliminde olduğunu ifade eden Yard. Doç. Dr. R. Can Akkay, ihracatın ithalatı karşılama oranının %66 seviyesinde olmasının dış ticaret açısından pek olumlu bir gösterge olmadığını belirtti. Akkay, buna karşın bankacılık sektörünün gücünü en iyi gösteren göstergelerden biri olan sermaye yeterlik rasyosu olması gerekenin (%8) yaklaşık iki katına yakın olmasının bankacılık sektörünün sağlamlığı açısından önemli bir gösterge olduğu da vurguladı.

 2016’ya dair beklentiler

 Akkay, seminerin son kısmında Türkiye ekonomisinin 2016 yılı ile ilgili beklentilerini değerlendirdi. Akkay, Türkiye’nin kredi notunun aynı düzeyde kalacağı, ekonomik büyümenin aşağı yukarı aynı seviyelerde devam edeceği, işsizlik oranının %10 dolayında, tüketici enflasyonunun %8 - %9 aralığında; cari açığın %5 civarında olacağını tahmin ettiğini söyledi.  Akkay 2016 yılı sonunda doların ise 3.2 – 3.3 bandında olacağı öngörüsünde bulundu.

 Yard. Doç. Dr. R. Can Akkay gerçekleştirdiği sunumun ardından katılımcıların sorularını da yanıtladı.

Devamı..



İletişim
  • Adres: ADNAN KAHVECİ MAH. YAVUZ SULTAN SELİM BULVARI ÇALIŞLAR CAD. MİDPOİNT RESİDANCE NO:2/38 BEYLIKDÜZÜ Istanbul / Türkiye
  • Telefon: +90 (212) 876 78 78
  • Email: info@isifed.org.tr